Immuunsysteem

Immuunsysteem

Het is algemeen bekend dat ruim 80% van de immuniteit, ofwel de natuurlijke weerstand, bepaald wordt in de darmen. We zijn ons daar niet bewust van, wellicht omdat we onze darmen niet kunnen zien of ervaren. Bij weerstand denken we meer aan de neus-, keel- en luchtwegen. En toch komen we via ons maag-darmkanaal het meest in contact met de buitenwereld. Het oppervlak van het maag-darmkanaal is vele malen groter dan dat van de huid en de longen samen (circa de afmeting van een tennisveld). Om dit alles te beschermen tegen indringers, zoals ziekteverwekkende bacteriën, is onze afweer nodig. Deze wordt bepaald door o.a. de witte bloedlichaampjes. Gelukkig krijgen we daarbij hulp van bacteriën, die ons geen kwaad doen, maar zelfs nuttig zijn. Alle darmbacteriën samen noemen we de darmflora. De verhouding tussen potentieel ziekteverwekkende- en goede bacteriën bepaalt of onze darmflora de weerstand verhoogt of niet.


Zolang er voldoende goede bacteriën in de darmflora aanwezig zijn, krijgen de slechte minder kans zich te ontwikkelen. Daarnaast zitten er veel immuun cellen in je darm. Je darmflora en je immuun cellen kunnen elkaar beïnvloeden. Deze interactie heeft effect op je afweer. Voor je immuunsysteem is het van belang om veel goede bacteriën in je darmen te hebben.


Voor een goed functionerend immuunsysteem moet je bewakingssysteem, de darmflora, dus goed onderhouden. Vandaar dat het belangrijk is om het aantal goede bacteriën op peil te houden. Je kunt ze zelf aanvullen met onder ander probiotica zoals colostrum.


Er zijn een heleboel darmaandoeningen waarbij probiotica een oplossing zou kunnen bieden. Maar helaas is er niet voor alle ziekten wetenschappelijk bewijs dat het ook echt werkt. De Maag Lever Darm Stichting en het Voedingscentrum zijn het er wel over eens dat probiotica zou kunnen werken bij een verstoorde darmflora. Door een teveel aan ‘slechte bacteriën’ kun je last krijgen van bijvoorbeeld diarree of verstopping. Met een probiotica krijg je weer genoeg ‘goede bacteriën’ binnen om de darmflora weer in balans te brengen.


Er zijn positieve effecten gevonden bij behandeling van diarree met colostrum, bij obstipatie en reizigersdiarree.

Verder zou het een ondersteunende werking kunnen hebben bijvoorbeeld verminderde weerstand, allergieën, schimmelinfecties, Colitis Ulcerosa, en de ziekte van Crohn. Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar meer studies zijn nodig. Met één probiotica zul je dus niet alle gezondheidsvoordelen hebben die hierboven beschreven staan. Ook kan de werkzaamheid per persoon verschillen.

Evenwicht

De darmflora kan snel uit evenwicht gebracht worden zonder dat we het zelf in de gaten hebben. Toch kan dit enorm veel schade aan je gezondheid aanbrengen. De darmflora kan verslechteren door:

  • Te weinig beweging
  • Verkeerde voeding
  • Eenzijdige voeding
  • Alcohol en roken
  • Gebruik van medicatie
  • Stress
  • Ouderdom

Naarmate men ouder wordt zal het aantal goede bacteriën in de darmen ook afnemen. Vooral ouderen krijgen dan te maken met darmproblemen.

Tips

Hieronder enkele tips om de darmflora gezond te houden:

  • Een goed ontbijt dagelijks doet wonderen. Neem brood en fruit.
  • Eet gevarieerd. Zo krijg je voldoende vitaminen binnen.
  • Eet voldoende vezels per dag. Voor een volwassene is dit 30 gram.
  • Drink zeker 1,5 liter vocht per dag.
  • Beweeg zeker een half uurtje per dag.
  • Neem voldoende rust.
  • Als je naar het toilet moet stel dit niet te lang uit.
  • Gebruik alleen laxeermiddelen als je huisarts het voorschrijft.
  • Probeer medicatie te gebruiken die niet slecht is voor de darmen. Raadpleeg je huisarts of apotheker.

Raadpleeg deze tips en je darmen zullen zeker in goede conditie verkeren. Ook kun je bij de huisarts navraag doen wat er juist is voor je darmen. Het reinigen van de darmen is ook wel eens goed. Hiervoor zijn speciale middelen verkrijgbaar.

 

Een voedingssupplement kan een ondersteunde werking op jouw gezondheid hebben, maar is nooit een vervanging van een gezonde levensstijl.

GEZONDHEID VOOROP

Wij helpen jou je gezondheid voorop te zetten. 

 
Winkelwagen